ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ.
27 Ιουλίου 2020Συνέντευξη του Δήμαρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στο Περιοδικό «Κεντρική Μακεδονία Ένας Προορισμός Χίλια Τοπία»
Ποια είναι η ιεράρχηση των στόχων και των προτεραιοτήτων σας στον Δήμο;
H παιδεία και η εκπαίδευση είναι σταθερά στην κορυφή της προσπάθειάς μας. Ακολουθεί ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός και η τρίτη ηλικία. Αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι η καθαριότητα. Κατασκευάσαμε 18 νηπιαγωγεία – δημοτικά – γυμνάσια- λύκεια. Διαθέτουμε πολλές και σε πολύ καλή κατάσταση αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους πολιτισμού και κοινωνικοπρονοιακές δομές.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως η πλησιέστερη στον πολίτη και την κοινωνία, είναι η πρώτη που έρχεται σε επαφή με τις συνέπειες της κρίσης και «σηκώνει» το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, οργανώνοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε δεν μπορούμε παρά πρώτο μέλημά μας να είναι ο άνθρωπος σε ανάγκη, οπότε προτεραιότητά μας ήταν είναι και θα είναι η κοινωνική πολιτική στην πράξη.
Συγκεκριμένα ο Δήμος μας προχώρησε στην ανάληψη πρωτοβουλιών, στην υλοποίηση δράσεων και στη διεκπεραίωση αιτημάτων πολιτών με στόχο την ανακούφισή τους και την υποστήριξή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητάς τους. Στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα διανομή τροφίμων σε απόρους, στην ενίσχυση των συσσιτίων των ενοριών του δήμου, σε οικονομικές ενισχύσεις απόρων, στη λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου και δημοτικής Τράπεζας ρούχων. Επίσης λειτουργούν προγράμματα όπως: Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ/ΜΕΑ), Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων(Κ.Α.Π.Η.), παιδικές κατασκηνώσεις, παιδικοί σταθμοί και ένας βρεφονηπιακός σταθμός καθώς και το πρόγραμμα «Παιδί και θάλασσα». Επίσης στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας λειτουργούμε πολυιατρεία, φυσικοθεραπευτήριο και πραγματοποιούμε δράσεις όπως: εμβολιασμοί ανασφάλιστων παιδιών, σπιρομετρήσεις για τον προληπτικό έλεγχο της λειτουργίας των πνευμόνων, προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος και τεστ Παπανικολάου, εξέταση για τον HIV και διοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία Αιμοδοσίες για την ενίσχυση των Τραπεζών αίματος του Δήμου μας. Κατ' ουσίαν, καλούμαστε ως τοπικές διοικήσεις να λειτουργούμε ως σταθεροποιητές των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης κι όλο αυτό χωρίς οικονομικά μέσα.
Είναι σε θέση ο δήμος με την δεδομένη δομή, χρηματοδότηση και στελέχωση, να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή σας;
Παρά τις άγριες περικοπές των πόρων μας και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού λόγω των μνημονίων, τελικά καταφέραμε να έχουμε ένα δήμο λειτουργικό, ανθρώπινο, οικονομικά υγιή (ξεχρεώσαμε και τον π. Δήμο Αμπελοκήπων και τον π. Δήμο Μενεμένης) και παραγωγικό. Δώσαμε στο δήμο μας μια αναπτυξιακή πορεία και προοπτική με τα έργα που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται. Δημιουργήσαμε ήδη ένα ισχυρό οικονομικά και αποτελεσματικό δήμο μέσα στην οικονομική κρίση και επιτελέσαμε έργο σε όλους τους τομείς. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής μόνο. Σύμφωνα με ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση ο δήμος μας αναδείχθηκε, στην κατηγορία των μεγάλων αστικών δήμων της χώρας μας, στην 4η θέση πανελλαδικά (μεταξύ των τότε 325 της χώρας) ως προς την συνολική του αποτελεσματικότητα, τον οικονομικό προγραμματισμό και την ανταποδοτικότητα προς όφελος των πολιτών. Επίσης το 2017, η Επιτροπή Επιλογής Έργων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, κατά την απονομή των Ετήσιων Βραβείων Αρχιτεκτονικής, μεταξύ 19 συμμετεχόντων έργων βράβευσε το «Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο» με τη θεατρική σκηνή του «Σοφία Βέμπο», στην κατηγορία «Κτίρια Κοινόχρηστης Λειτουργίας». Ακολούθησε στις 1.3.19 δεύτερη διεθνής διάκριση και βράβευση, ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα: επιλέχθηκε από το περιοδικό ΔΟΜΕΣ (Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής) μαζί με 9 έργα στην κατηγορία «Καλύτερο Πραγματοποιημένο Έργο». Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και σ’ αυτή την οικονομικά δύσκολη κατάσταση ο δήμος μας στάθηκε και στέκεται όρθιος, λόγω της καθημερινής, μόνιμης, σταθερής προσπάθειας όλων μας αιρετών και εργαζομένων στο δήμο, τα νομικά πρόσωπα και τη δημοτική επιχείρηση αλλά και των φορέων του τόπου μας: της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Εκκλησίας, των Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων, των Εθελοντών. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας, το «σπίτι» μας, το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Τι θα ζητούσατε από την κεντρική εξουσία για τον δήμο σας και τι έχετε ζητήσει έως τώρα, που δεν υλοποιήθηκε;
Ζητώ να αντιμετωπίζεται η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα δίκαια σε σχέση με την Αττική. Ζητώ να μην αντιμετωπίζεται η Δυτική Θεσσαλονίκη διαφορετικά από το Κέντρο και την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Όλοι μαζί είμαστε Θεσσαλονίκη (πολεοδομικό συγκρότημα). Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει σημαντικά βήματα. Πρέπει όμως και η Κεντρική Κυβέρνηση. Ζητάμε δίκαιη, έντιμη και ηθική αντιμετώπιση δηλαδή ισόρροπη (ανατολικά – κέντρο – δυτικά) ανάπτυξη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση του δυτικού θαλασσίου μετώπου (χείμαρρος Δενδροποτάμου κ.λ.π.), οι περιορισμοί στις χαμηλής και μεσαίας όχλησης επιχειρηματικές δραστηριότητες που μπαίνουν μόνον δυτικά, τα προβλήματα των πρώην στρατοπέδων, της σχολικής στέγης σε ορισμένους δήμους κ.λ.π. είναι τα ποιο σοβαρά ζητήματα δυτικά.
Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που πήρατε για να βελτιώσετε την καθημερινότητα των πολιτών;
Όλα τα μέτρα που πήραμε και παίρνουμε είναι για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας. Με την παιδεία στην κορυφή, με τις αθλητικές μας υποδομές, τις κοινωνικοπρονοιακές μας δομές (ΚΑΠΗ, Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ κλπ.), τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών, τα ΚΕΠ, λειτουργούμε καθημερινά και υπηρετούμε τους πολίτες. Για να δείτε πόσο σημαντικό έργο επιτελούμε ως δήμος θα σας αναφέρω ένα μόνο στοιχείο από τον τομέα της παροχής πρωτοβάθμιας υγείας με την λειτουργία των ιατρείων του δήμου και των φυσικοθεραπευτηρίων. Γίνονται βιοχημικές εξετάσεις αίματος, αιμοληψίες κατ’οίκον (σε άτομα μη δυνάμενα να μετακινηθούν), έκδοση πιστοποιητικών υγείας, παροχή φαρμάκων σε ανασφάλιστες οικογένειες από την τράπεζα φαρμάκων του δήμου, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ενεσοθεραπείες, αντιγριπικός εμβολιασμός, καρδιογραφήματα, υπέρηχοι, συνταγογράφηση φαρμάκων, φυσικοθεραπείες. Και όλα αυτά χωρίς να είναι υποχρέωση των δήμων αλλά είναι υποχρέωση του κράτους, του Υπουργείου Υγείας και των Ταμείων του κάθε ασφαλισμένου.
Οι συμπολίτες μας έχουν στην πλειοψηφία τους κατανοήσει, ότι υπάρχει μία δημοτική αρχή που τους υπηρετεί με όλες τις δυνάμεις της, που σέβεται και εκτιμά τον ιδρώτα τους και τις ανησυχίες τους, που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά τους.
Θεωρείτε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην αποτροπή της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και με ποιο τρόπο;
Περιορισμένες είναι οι αρμοδιότητες των Δήμων για μεγάλες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Ακόμη και στην αρμοδιότητα που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι ακραία τοπική υπόθεση, στην πατρίδα μας, σε αντίθεση με την Ευρώπη, παρεμβαίνει το Κράτος. Για να μπορέσουν οι Δήμοι να συμβάλλουν στην αποτροπή της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα ώστε να υπάρξει ορθολογική αξιοποίηση και κατανομή τόσο του προσωπικού όσο και των πόρων για την χάραξη περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
Η Αυτοδιοίκηση όπως έχουν τα πράγματα δεν διαθέτει εργαλεία και μέσα και κυρίως αρμοδιότητες για την αποτροπή μεγάλων καταστροφών του περιβάλλοντος. Αυτό που μπορούμε και ήδη το πράττουμε είναι να στηρίζουμε με τους ελάχιστους τοπικούς πόρους που διαθέτουμε και να αναλαμβάνουμε δράσεις – πρωτοβουλίες, συλλογικές προσπάθειες μέσω εθελοντικών ομάδων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών – κατοίκων μας σε θέματα ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής προστασίας που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση όλων των πολιτών. Προβαίνουμε σε δενδροφυτεύσεις, φυτεύσεις θάμνων και δημιουργία πρασίνου, όπως αυτό είναι εφικτό. Διοργανώνουμε κάθε χρόνο την άνοιξη τη μεγαλύτερη Ανθοέκθεση στη Θεσσαλονίκη.
Υπάρχει τρόπος να γίνουν τα αναγκαία έργα για τον δήμο, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες και με ποιο τρόπο το κάνετε;
Φυσικά και υπάρχει. Ο Δήμος μας δεν έχει πρόσθετους πόρους όπως π.χ. μεγάλα ξενοδοχεία, ιαματικές πηγές κλπ. Κατά συνέπεια ο μόνος τρόπος που υπήρχε και υπάρχει είναι να στραφεί κυρίως στην κατεύθυνση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και των Έργων μέσω ΕΣΠΑ. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΠ). Έτσι κατορθώσαμε να κατασκευασθούν Σχολεία, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Κοινωνικοπρονοιακές Δομές, Πολιτιστικό Κέντρο να αντικατασταθούν τα οχήματα του Δήμου κλπ.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος που διοικείτε και πώς θα το λύσετε;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας είναι δυστυχώς η ανεργία. Εμείς ως δήμος λειτουργούμε γραφείο ανέργων και παρέχουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής – πληροφόρησης αναφορικά με θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα, προκηρύξεις τακτικού και εποχικού προσωπικού, προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης, τεχνικές εξεύρεσης εργασίας, προγράμματα δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης, ενέργειες διασύνδεσης με φορείς παροχής κοινωνικής πολιτικής, απασχόλησης, κατάρτισης, εκπαίδευσης.
Το γραφείο ανέργων του δήμου μας εξυπηρετεί καθημερινά συμπολίτες μας, μα δυστυχώς το πρόβλημα της ανεργίας είναι τεράστιο και πολύ σοβαρό. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δρομολογήσουν μέτρα για την ανεργία, γιατί αυτά είναι καθαρά ζητήματα της κεντρικής εξουσίας, δηλαδή κεντρικής κυβερνητικής ευθύνης. Να επιδοτείται η εργασία πρώτιστα.
Ποιο είναι το μεγάλο όραμά σας, ως δημάρχου, για την περιοχή;
Το μεγαλύτερο όραμά μου ως Δημάρχου δεν αφορά αποκλειστικά το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης μα την συνολική αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αναφέρω δύο χαρακτηριστικά έργα τα οποία θα αλλάξουν ριζικά την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων και επισκεπτών της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα Δυτικά καθώς και την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του ενιαίου Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης. Δύο έργα μέγιστης υπερτοπικής αξίας που θα μεταμορφώσουν ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Πιο μεγάλο όμως όραμά μου κι από αυτά είναι: να αποκτήσει επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο διοικητικό μας σύστημα τη θέση που της αξίζει. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με πόρους και προσωπικό. Να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Γιατί τώρα αποκλίνουμε. Η Κυβέρνηση να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση και να προχωρήσει σε βαθιές τομές, σε μια αληθινή- ουσιαστική Διοικητική Μεταρρύθμιση στο Κράτος, τις Περιφέρειες και του Δήμους. Η Αυτοδιοίκηση απέδειξε μέσα στην κρίση ότι μπορεί. Τα κατάφερε. Περισσότερη Αυτοδιοίκηση για πιο αποτελεσματική άσκηση αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
Δεν ξεχνώ!! KYΠΡΟΣ1974: “Την έγδυσαν, την έδεσαν πίσω από ένα τζιπ και την έσερναν για να μαρτυρήσει που έκρυβε τους στρατιώτες”
H αλύγιστη Κυρά δεν έσπασε και δεν αποκάλυψε ποτέ που έκρυβε τα παιδιά της. Παρά τον διασυρμό, δεν της πήραν ούτε μια λέξη από το στόμα της. ΔΕΝ ...
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, παρουσίασε τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Αυτοδιοίκηση».
Στην Αυτοδιοίκηση υπάρχει η μεγάλη εικόνα της με τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους της Αυτοδιοίκησης και τα άμεσα προς επίλυση θέματα» τόνισε ο ...